2011. április 5., kedd

Pécsi gyurmakörút

11 hozzászólás    
címkék: 
Már múltkor eszembe jutott, hogy mennyire nincs sehol információ arról, hogy Pécsen hol lehet süthető gyurmát kapni.
Nem tudom hány pécsi gyurmás van, és ebből hányan nézik a blogomat (gondolom egy sem ?!), de azért hasznosnak találtam összefoglalni a múlt hetem tapasztalatait. Akkor ugyanis ún. körúton jártam, nagyjából végignéztem a boltokat, hogy hol, mennyiért lehet alapanyagot beszerezni. Az interneten 4 hobbiboltot találtam, amiből egynél nincs ilyesmi, kettőben jártam, ott van is gyurma (az utolsót még szebb napokra tartogatom :)). Ezen kívül egy papírboltban, és egy játékboltban találtam még. Na lássuk!


Fimo - Nem szeretnék magáról a gyurmáról írni, mindenki ismeri ezt a márkát. Pécsen egyedül az Árkádban találtam ilyet a papírboltban. Több színben is árulják, ezek között vannak különlegesek is, mint a világítós, csillogós, stb.. Az ára is megfelelő, 500-600,- között mozog.
- Pirex papír (Árkád 1. emelete, a lejtős mozgólépcső mellett)



Cernit - Egyetlen helyen találtam ilyet, ott is csak 2 darab volt. Az eladóhölgy megnyugtatott, hogy következő héten érkeznek újak, de már nem mentem vissza, gondolom nem csúszott lejjebb az ára. Több, mint 600,- Ft darabja.
- Eszterlánc (Jókai u. 3.)



Pardo - Szintén egyetlen boltban találtam meg. Elég sokféle volt belőle, de nagyon drága. Egy doboz 6 kis gyurmagolyócskát tartalmaz, ennek ára 800,- Ft felett van.
- Eszterlánc (Jókai u. 3.)



Formi - És akkor jöjjön a Formi gyurma. Ismeretlenségét véleményem szerint annak köszönheti, hogy pécsi termékről van szó. Sokan még most sem ismerik, pedig a cég (Formi Bt. ) 16 éve gyártja ezeket a süthető alapanyagokat.
Henger alakú gyurma. Állaga változó: volt már szinte folyós kékem, de kőkemény feketém, morzsolódó zöldem is. A többi színnel nem volt problémám, de szerintem ezeknek a többsége is általában jól kezelhető, csak pont kifogtam. Nincsenek extra tulajdonságú gyurmák, mint pl. a Fimo-nál, de szépek a színek, és elég sokféle van belőlük.

A pécsi boltokban egyesével itt kapható:
- Eszterlánc (Jókai u. 3.) /400-500,- Ft között/
- Aranyecset (Kereskedők háza - Római szint, Rákóczi út 46.) /300-400,- Ft között/


100 grammos, 5 színű kiszerelésben:
- Aranyecset (Kereskedők háza - Római szint, Rákóczi út 46.) /az árra nem emlékszem, de olyan körül, mint a Regio-s/
- Regio játékáruház (Rákóczi út 66.) /900,- Ft/


250 grammos, 5 színű kiszerelésben:
- Aranyecset (Kereskedők háza - Római szint, Rákóczi út 46.) /az árra nem emlékszem, de olyan körül, mint a Regio-s/
- Regio játékáruház (Rákóczi út 66.) /1700,- Ft/

No, hát ennyike lett volna. Ha másnak nem, magamnak még hasznos lehet a későbbiekben ez a kis összeállítás :)
Sculpey-t, Prémo-t sehol nem találtam, pedig kíváncsi lettem volna, hogy milyen árakkal találok rájuk. Én, személy szerint egyelőre maradok a Formi-nál - bár a körúton beszereztem némi Fimo-t is a változatosság és a kíváncsiságom kedvéért.

11 megjegyzés:

  1. Szia! Nem tudtam, hogy Pécsre jössz. Én pécsi vagyok, gyurmázni minimálisat szoktam (kabosont befoglaláshoz). Az összeállításod nagyon hasznos. Nem is tudok hozzátenni semmit... Az Árkádban szoktam Fimot venni. A Formival eddig sajnos, nem sikerült megbarátkoznom. Pedig régebben még a gyártónál is jártam.
    Köszönöm, hogy megosztottad!!! Szép napot!

    VálaszTörlés
  2. Tulajdonképp egy Jó SZó Pontot is akartam küldeni Eszter játékában!

    VálaszTörlés
  3. Szia! Nem utaztam, az utóbbi kb. 2 évben mondhatjuk pécsi lettem, mert itt dolgozom. :) Nagyon örülök, hogy van még valaki, aki itt él és alkot! :)
    Köszönöm, igyekeztem. A Formival még nekem is akadnak problémáim, pont múltkor gondoltam minőségjavításra. Fimo-t szerettem volna beszerezni a kis körutamon, de nem találtam sehol, ezért vettem még néhány darab Formit. Aztán végülis másért mentem be az árkádos papírboltba, és ledöbbentem, hogy ott van Fimo, és nem is drága. Úgyhogy miközben az előtte nap vásárolt újabb Formikra gondoltam, számat húzva, fintorogva, és szegényesen megpakolt pénztárcámat kémlelve azért vettem belőlük 3 darabot kipróbálásra. :)
    Köszönöm a pontot! :)

    VálaszTörlés
  4. Itt Siófokon csak formit láttam, az is véletlenül derült ki hogy van az egyik papírboltban. Kb.1200 fölötti ára volt.Ha jól emlékszem. Szerinted az jó ár? Én most fimot használok. Az a bajom vele, hogy hamar, és nagyon megpuhul. Amúgy jó.

    VálaszTörlés
  5. Siófokon Formi? Ez új :)
    1200 Ft mennyi gyurma? A kisebb dobozért sok, a nagyért kevés ennyi pénz. Darabonként meg egy vagyon, de gondolom ennyire azért csak nem adják drágán.
    Hamar és nagyon megpuhul a Fimo? Még nem próbáltam ki, de majd figyelni fogom :)

    VálaszTörlés
  6. Szerintem a kisebb kiszerelésű formit láttam. Elég kicsi gyurmák voltak benne. Azt hiszem 5 színű. A fimót úgy értem hogy nagyon megpuhul, hogy pl.mikor rózsát csinálok és pl. ötödszörre sem lesz szép, és újra próbálom ugyanabból a kis darabból,akkor már elég puha lesz.

    VálaszTörlés
  7. Értem hogy mondod. Majd kipróbálom, és nyilatkozom, hogy nálam hogy "viselkedik" a Fimo. :) Bár gondolom ugyanilyen tapasztalataim lesznek majd vele. Ebből a szempontból jobb a Formi, azzal általában nincs olyan gond, hogy nagyon megpuhul! :)
    A Balaton környékén Balatonszárszón találtam egy Regio boltot, ott valamivel olcsóbb lenne, 900,- Ft ugye. Bár elég messze van Siófoktól, így az útiköltséget beleszámolva már inkább megéri a siófoki bolti gyurma.

    VálaszTörlés
  8. Megvettem a Formit. 100gr. 1260-ft. Kifogtam! A rózsaszín ragad mint az agyonhasznált rágógumi. Morzsákban marad az ujjamra. A kék tűrhető.A narancs is.A másik két színt még nem néztem.

    VálaszTörlés
  9. Még csak egy icipici darabot használtam egy ezüst Fimo-ból, de tetszik az állaga. Sokkal jobb, mint a Formi, bár egy idő után valóban elkezd ragadni. Nyárra azt hiszem még mindig a Formit fogom előnyben részesíteni :)
    Formiból rózsaszínt még nem használtam, pedig van nekem olyan is. Az jó, ha a kék tűrhető, nekem van egy olyan, aminek az állagát leginkább egy agyonrágott Maoam cukorkához hasonlítanám... :)

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok! FORMI tapasztalataim: nagyon ki kell fogni az állagát... egy része szinte folyik annyira puha - dolgozni nem lehet vele, a másik része kőkemény... Csak pár henger volt nálam kezelhető. A piros, kék és zöld tűnt eddig leginkább nagyobb felületre (én ezzel díszatek kanalakat) - de gyakran felpúposodik a kiégetéskor, sőt, sajnos volt, hogy széthasadt. Gondolhatjátok, 2 óra munka után... Úgyhogy kidobott pénz, idő. Mondjuk iskolás barkácsolásra megteszui. A FIMOval jók a tapasztalataim, de a legjobb szerintem a PREMO, igaz, kevés helyen kapni és ha valóban szépet akarunk alkotni, érdemes neten rendelni - akár többen, hogy a postaköltséget szét lehessen osztani.

    VálaszTörlés